Špagety s olivami a sýrem feta

19. july 2013 at 19:46 | Thalia Contostavlos |  Author´s Note

Nehodlám tu sice dělat nijak pravidelnou rubriku receptů, ale řekla jsem si, že s některými se vám můžu pochlubit. Dnes k večeři jsem si dala Pasta con olive e feta. Zde je celý recept:
.
Ingredience:
špagety (nebo jakékoli jiné těstoviny, ale mě osobně se nejvíce hodí špagety)
2-3 stroužky česneku
černé olivy
sýr feta
olivový olej
bazalka, oregano, majoránka, tymián, pepř
popřípadě parmezán na dochucení
.
Postup:
Do hrnce na těstoviny nalijeme vodu a bohatě osolíme (Italové říkají, že by voda v hrnci měla připomínat mořskou vodu, ale nemusí se to zas přehánět), až se voda začne vařit, dáme do ní vybrané těstoviny.
Na pánev nebo do nižšího hrnce si nalijeme olivový olej. Nepřehánějte to, protože si ho poté všechen nalijete do talíře. Česnek si nakrájíme na tenké proužky, olej zapneme na střední stupeň teploty a česnek do něj nasypeme. Olej se tedy ohřívá spolu s česnekem, aby se dobře ochutil. Mezitím si vedle smícháme bazalku, oregano, majoránku a tymián (nebudu uvádět přesné poměry, protože každému chutná něco jiného, ale já osobně bych dala nejvíce bazalky a nejméně tymiánu). Ve chvíli, kdy začne olej v hrnci prskat, nasypeme do něj lžičku pepře (já dávám možná trochu víc, ale vy si dejte, kolik snesete :). Dobře promícháme a poté do pánve naběračkou opatrně nalijeme trochu vody z těstovin (dávejte pozor, bude to prskat, takže radím si trochu poodstoupit), toto směs naředí a trochu osolí. Vedle na prkýnku si nakrájíme vypeckované černé olivy a sýr feta, obojí podle chuti. Olivy nasypeme do směsi, se sýrem počkáme až na chvíli, kdy jsou těstoviny hotové. Směs zamícháme a dáme pozor, aby se sýr příliš nerozdrolil.
A může se servírovat! Pokud chcete, můžete si talíř posypat parmezánem, ale opatrně, feta je totiž velice slaný sýr.
K jídlu doporučuji červené víno nebo obyčejnou vodu s citrónem :)
Buon appetito!
 

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.